Jak podnieść skuteczność windykacyjną?
Jak podnieść skuteczność windykacyjną?
Pracuję w jednostce samorządu terytorialnego, zajmuję się m.in. sprawami związanymi z dłużnikami alimentacyjnymi. Przyznam, że to dla mnie trudne sprawy i często osobiście się w nie angażuję - kiedyś sama byłam w sytuacji, w której przez dłuższy czas bezskutecznie próbowałam odzyskać od byłego męża zaległe alimenty. W związku z tym poszukuję skutecznych sposobów na podnoszenie skuteczności windykacyjnej, oprócz dopisywania takich osób na listę dłużników, co jest mobilizujące, ale niestety nie dla wszystkich. Wiem, z jakich możliwości możemy korzystać, ale chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z was je stosuje i właśnie przede wszystkim - które się sprawdzają?
Re: Jak podnieść skuteczność windykacyjną?
Większość osób parających się windykacją, nie zajmuje się windykacją alimentów. Ba, często jest tak, że dłużnik posiadający "normalne" długi ucieka z ich spłatą poprzez wpadnięcie (celowe, bądź nie) w długi alimentacyjne, przez co jakiekolwiek egzekucje, jeśli są skuteczne, zaspokajają w pierwszej kolejności długi alimentacyjne, pozostałe długi pozostawiając niespłacone. Jako że alimenty są długiem, który narasta z każdym miesiącem, często dłużnicy wpadają w spiralę zadłużenia, z której niezmiernie trudno jest wyjść. Vide pan Mateusz Kijowski, defrauduje setki tysięcy, internet robi mu zbiórki, a długi pewnie pozostaną :) A co dopiero mówić o zwykłym człowieku :)
Co tu dużo mówić, jeśli trafiają do ciebie przypadki na pograniczu beznadziejności, to wiele się nie poradzi - z pustego i Salomon nie naleje. Trzeba po prostu konsekwentnego i metodycznego działania - aby w razie podjęcia pracy przez dłużnika, otrzymania spadku, majątku itp. wiedział, że trzeba będzie jakoś do tematu spłat podejść.
Co tu dużo mówić, jeśli trafiają do ciebie przypadki na pograniczu beznadziejności, to wiele się nie poradzi - z pustego i Salomon nie naleje. Trzeba po prostu konsekwentnego i metodycznego działania - aby w razie podjęcia pracy przez dłużnika, otrzymania spadku, majątku itp. wiedział, że trzeba będzie jakoś do tematu spłat podejść.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Re: Jak podnieść skuteczność windykacyjną?
Wprawdzie nie jestem na bieżąco ze sprawami tego typu, bo nie zajmuję się nimi od jakiegoś czasu, ale z mojego doświadczenia wiem, że skuteczne są takie metody, które stosuje się regularnie. Nawet małe utrudnienia, na które napotyka dłużnik potrafią go po prostu zniechęcić do dalszych opóźnień z opłatami. Polecam artykuł z bazy wiedzy Erif: https://erif.pl/baza-wiedzy/dluznik-ali ... pieniadze/ , opisanych jest kilka możliwości postępowania. Ja zawsze stawiałem właśnie na systematyczne działanie: przeprowadzanie wywiadów środowiskowych czy rejestrowanie w urzędzie pracy w przypadku bezrobotnych dłużników.