Witam!
Dostalem przedsadowe wezwanie do wykupu weksla na nazwisko mojego ojca. Sprawa dziwna dla mnie poniewaz: rodzice moi rozwiedli sie 55 lat temu jak mialem 2 lata. Od tego czas nie widzialem ojca, nie placil zadnych alimentow, nie utrzymywalismy z nim kontaktu. Dla mnie ten czlowiek jakby nie istnial. Nie mialem zadnej wspolnoty majatkowej z ojcem. Nie znalem adresu jego zamieszkania, nie wiem czy ten czlowiek zyje, czy mial rodzine etc.. etc..slowem kompletna pustka.
Wezwanie do wykupu weksla tez nie kompletne. Cyt-" Przedsadowe wezwanie do wykupienia weksla.W lewym rogu imie nazwisko adres osoby prywatnej. Stosownie do art476kc... wzywa sie pana jako prawnego nastepce/ spadkobierce Pana xxx do wykupienia weksla pana xxx wystawionego na kwote ... w terminie 7 dni od daty niniejszego wezwania wraz z odsetkami od dnia platnosci do do dnia splaty na rachunek wierzyciela/posiadacza weksla"
Podano nr konta a poza tym tlustym drukiem ostrzezenie o niezastosowaniu sie do niniejszego wezwania.
Czy na podstawie tak sformulowanego pisma w ktorym nie ma zadnych konkretnych informacji (np; dane mojego ojca, ksero weksla, data wystawienia i wykupu weksla...) zobowiazany jestem wykupic weksel.
Sprawa byla by prosta w przypadku gdybym znal ojca ale ja nie wiem nic o ty czlowieku od 55 lat.
dlugi w spadku...
Re: dlugi w spadku...
Musisz się dowiedzieć:
- kiedy zmarł ojciec i kiedy się o tym dowiedziałeś (aby sprawdzić, czy możesz odrzucić spadek, albo czy bez odrzucenia przyjmiesz go wprost, czy z dobrodziejstwem inwentarza)
- poprosić wierzyciela o skan weksla - aby sprawdzić na przykład, czy weksel nie jest już przedawniony.
Po ojcu dziedziczysz, również długi, ale wierzyciel będzie cię mógł pozwać dopiero po przeprowadzeniu postępowania spadkowego - a w jego toku może się okazać, że nie jesteś jedynym spadkobiercą, wówczas w razie czego (gdybyś jako spadkobierca odpowiadał za długi ojca) może się okazać, że masz jakichś braci/siostry, albo są inne osoby, które wraz z tobą dziedziczą.
Na razie - bez przeprowadzenia postępowania spadkowego - za nic nie płać. Wierzyciel też nie może cię pozwać dopóki nie będzie przeprowadzone postępowanie spadkowe, więc jakby się straszył pozwem, to miej to na uwadze.
Jeśli nic o ojcu nie wiesz, idź do urzędu i weź akt jego zgonu (skoro nie żyje), a potem odrzuć spadek (masz na to czas w ciągu pół roku od dnia, kiedy dowiedziałeś się o śmierci ojca, czyli teoretycznie, od dnia poinformowania cię o śmierci przez wierzyciela, skoro wcześniej nie utrzymywałeś z ojcem żadnego kontaktu i nie wiesz, że nie żyje).
- kiedy zmarł ojciec i kiedy się o tym dowiedziałeś (aby sprawdzić, czy możesz odrzucić spadek, albo czy bez odrzucenia przyjmiesz go wprost, czy z dobrodziejstwem inwentarza)
- poprosić wierzyciela o skan weksla - aby sprawdzić na przykład, czy weksel nie jest już przedawniony.
Po ojcu dziedziczysz, również długi, ale wierzyciel będzie cię mógł pozwać dopiero po przeprowadzeniu postępowania spadkowego - a w jego toku może się okazać, że nie jesteś jedynym spadkobiercą, wówczas w razie czego (gdybyś jako spadkobierca odpowiadał za długi ojca) może się okazać, że masz jakichś braci/siostry, albo są inne osoby, które wraz z tobą dziedziczą.
Na razie - bez przeprowadzenia postępowania spadkowego - za nic nie płać. Wierzyciel też nie może cię pozwać dopóki nie będzie przeprowadzone postępowanie spadkowe, więc jakby się straszył pozwem, to miej to na uwadze.
Jeśli nic o ojcu nie wiesz, idź do urzędu i weź akt jego zgonu (skoro nie żyje), a potem odrzuć spadek (masz na to czas w ciągu pół roku od dnia, kiedy dowiedziałeś się o śmierci ojca, czyli teoretycznie, od dnia poinformowania cię o śmierci przez wierzyciela, skoro wcześniej nie utrzymywałeś z ojcem żadnego kontaktu i nie wiesz, że nie żyje).
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Na wstepie dziekuje za szybka reakcje.
Jak wspomnialem nic o ojcu nie wiem wiec gdzie szukac o nim jakichkolwiek informacji. Skad mam wiedziec czy bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe i czy odrzucenie spadku nie przeniesie wierzytelnosci na moje dzieci. Art 1015 p.2 kc wyraznie wskazuje ze w razie braku oswiadczenia o przejeciu spadku ustawowo przejmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza po 6 miesiacach. w tym przypadku mysle ze wierzyciel doskonale zna wartosc pozostawionego spadku ktory byc moze nie pokryje wierzytelnosci . Dlatego probuje wymoc ma mnie wykup weksla.
Jak wspomnialem nic o ojcu nie wiem wiec gdzie szukac o nim jakichkolwiek informacji. Skad mam wiedziec czy bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe i czy odrzucenie spadku nie przeniesie wierzytelnosci na moje dzieci. Art 1015 p.2 kc wyraznie wskazuje ze w razie braku oswiadczenia o przejeciu spadku ustawowo przejmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza po 6 miesiacach. w tym przypadku mysle ze wierzyciel doskonale zna wartosc pozostawionego spadku ktory byc moze nie pokryje wierzytelnosci . Dlatego probuje wymoc ma mnie wykup weksla.
Już pisałem - zacznij od urzędu i od wyciągnięcia aktu zgonu.leoski pisze: 17 gru 2017, 22:26 Jak wspomnialem nic o ojcu nie wiem wiec gdzie szukac o nim jakichkolwiek informacji.
Pewnie nie było, skoro nic o tym nie wiesz. Sąd w takim postępowaniu ustala krąg spadkobierców, i mało prawdopodobne jest, aby nie zauważył, że ojciec miał dziecko, skoro jest to zapisane w odpowiednich aktach (i w ten sposób pewnie dotarł do ciebie wierzyciel ojca).Skad mam wiedziec czy bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe
Przeniesie, wówczas dzieci będą musiały odrzucić spadek również.i czy odrzucenie spadku nie przeniesie wierzytelnosci na moje dzieci.
...liczonych od dnia dowiedzenia się przez ciebie o spadkobraniu, czyli normalnie od śmierci ojca, ale że o śmierci ojca dowiedziałeś się dopiero teraz, to termin liczy się od dowiedzenia się.Art 1015 p.2 kc wyraznie wskazuje ze w razie braku oswiadczenia o przejeciu spadku ustawowo przejmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza po 6 miesiacach.
To nie ma znaczenia jaki jest spadek - nawet jakby spadek wynosił miliony, to zanim wierzyciel cokolwiek z tego by dostał, to może to dostać tylko od spadkobierców.w tym przypadku mysle ze wierzyciel doskonale zna wartosc pozostawionego spadku ktory byc moze nie pokryje wierzytelnosci . Dlatego probuje wymoc ma mnie wykup weksla.
Ale to do rozważenia na późniejszym etapie - może rzeczywiście ojciec miał jakiś majątek (np. mieszkanie), i warto spadek przyjąć, a długi spłacić.
Działaj na spokojnie i bez zbędnych dywagacji i obrażania się na świat :) (typu: nie znałem, nie wiedziałem - to nie ma znaczenia). Działaj szybko, konsekwentnie i rozsądnie. Zacznij od tego, co napisałem - weź od mamy numer pesel ojca, idź w tygodniu do urzędu, i powiedz, że chcesz otrzymać odpis aktu zgonu taty. Dowiesz się kiedy zmarł i gdzie. Będzie to podstawa do poszukania w odpowiednim sądzie dla ostatniego miejsca zamieszkania taty, czy jakaś sprawa spadkowa była robiona po nim. A z wierzycielem skontaktuj się i powiedz, że jeśli chcą w jakikolwiek sposób z tobą rozmawiać, niech zaczną od pokazania skanu weksla oraz umowy, którą weksel zabezpieczał, jeśli to był weksel kaucyjny. Nic im nie obiecuj i nie podpisuj.
Problem w tyym ze nie dysponuje numerem PESEL adresem czy innymi danymi ojca. Kompletna pustka. Znam tylko imie i nazwisko. Mama najprawdopodobniej zniszczyla dokumenty rozwodowe przed laty, starsza kobieta, pamiec juz nie ta, nie pamieta.
Niczym nie dysponuje tylko imie i nazwisko.
Niczym nie dysponuje tylko imie i nazwisko.
Zatem zacznij od tego, co masz - imię, nazwisko, i to, że jest twoim ojcem, oraz że był mężem twojej mamy. Spytaj się mamy kiedy był rozwód i w jakim mieście, przejrzyjcie akta sprawy rozwodowej, jeśli jeszcze są. Trzeba szukać, we własnym interesie.
Serdecznie dziekuje za porade, na tym etapie zaczne krok po kroku jak Pan radzi. Czy poradze sobie- zobaczymy. Licze na dalsze wsparcie bo sadze ze problemy zaczna narastac lawinowo. Pozdrawiam serdecznie!!!