Czy weksel to najlepsza opcja
Czy weksel to najlepsza opcja
Na wstępie witam i z góry dziękuję za pomoc. Otóż moja sytuacja wygląda następująco. 3 lata temu wziąłem kredyt aby spłacić zobowiązania partnerki. Niestety związek się rozpadł nie dawno A do spłaty wciąż pozostało 29000zl (Z odsetkami 40000). Była partnerka chce spłacać mi to w ratach (takich jak w umowie kredytu). Czy wystawienie jej weksla na kwotę 40000zl to najlepsze co mogę zrobić? Nie wiem jak rozwiązać tutaj termin płatności jeśli ona chce to płacić w ratach tak żebym mógł dochodzić swojego gdyby ona z jakichś przyczyn za rok czy 3 lata przestała nagle spłacać te pieniądze. Pani notariusz u której byłem powiedziała ze jedyne co mogę zrobić to zawrzeć z nią umowę pożyczki poświadczoną notarialnie, ale życzy sobie za to prawie 2000zl A wolałbym uniknąć dodatkowych kosztów
Re: Czy weksel to najlepsza opcja
1. Porozumieć się z ekspartnerką w ten sposób, aby potwierdziła ona chęć spłaty tego kredytu w całości za pomocą weksla (można sporządzić umowę na okoliczność tego porozumienia)
2. Po jego podpisaniu partnerka wystawia serię weksli za łączną sumę 40 000 zł i z terminami płatności odpowiadającymi terminom płatności poszczególnych rat
3. Ty wystawiasz partnerce pokwitowanie, że otrzymane weksle stanowią spłatę kredytu zgodnie z porozumieniem
4. W terminach płatności weksla ekspartnerka spłaca zobowiązanie gotówką (dobrowolnie lub nie).
2. Po jego podpisaniu partnerka wystawia serię weksli za łączną sumę 40 000 zł i z terminami płatności odpowiadającymi terminom płatności poszczególnych rat
3. Ty wystawiasz partnerce pokwitowanie, że otrzymane weksle stanowią spłatę kredytu zgodnie z porozumieniem
4. W terminach płatności weksla ekspartnerka spłaca zobowiązanie gotówką (dobrowolnie lub nie).
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Czyli ja wystawiam jeden na 40000 i to trzymam, a ona serię równą liczbie rat, które podpisuje podczas spłacania poszczególnych rat, dobrze zrozumiałem? Tylko co z terminem tego na 40k? Mam go ustawić na czas kiedy kredyt miałby zostać zgodnie z harmonogramem splacony? Bo wtedy gdyby ona z jakichś pobudek przestała spłacać powiedzmy za rok to z jakimkolwiek działaniem musiałbym czekać jeszcze 6 lat, a bank będzie ścigał mnie.
Przepraszam za ewentualne błędy w moim rozumowaniu, ale to dla mnie kompletnie nową sytuacja
Przepraszam za ewentualne błędy w moim rozumowaniu, ale to dla mnie kompletnie nową sytuacja
Nie, to nie ty masz wystawić weksel, tylko ekspartnerka tobie, bo to ona ci będzie/jest coś winna.
Poza tym nie rozumiem, dlaczego dopuszczasz do tego, aby ona spłacała twój kredyt do banku - przecież to nie ona jest dłużnikiem. Potem po spłacie kredytu przyjdzie do ciebie po pieniądze, twierdząc, że spłacała twoje długi (wystarczy, że stwierdzi, że ją o to poprosiłeś, i w braku przeciwnego dowodu bardzo trudno ci będzie temu zaprzeczyć, bo przepływy pieniężne będą świadczyły na jej korzyść).
Ty spłacasz swój kredyt w banku, a ona spłaca pożyczkę, którą jej za pomocą tego kredytu udzieliłeś. Spłatę tej pożyczki możesz zabezpieczyć wekslem, albo weksel może być po prostu spłatą tej pożyczki, a harmonogram spłaty może być do ustalenia - może być tożsamy z harmonogramem spłaty do banku, ale może też się różnić. I najważniejsze - to ona tobie ma spłacać, a nie płacić do banku za ciebie, bo ten drugi sposób może skutkować negatywnymi konsekwencjami, o których pisałem.
Trzeba po prostu uporządkować te wszystkie relacje, pozawierać odpowiednie porozumienia, bo na razie masz chyba w tym trochę bałaganu.
Poza tym nie rozumiem, dlaczego dopuszczasz do tego, aby ona spłacała twój kredyt do banku - przecież to nie ona jest dłużnikiem. Potem po spłacie kredytu przyjdzie do ciebie po pieniądze, twierdząc, że spłacała twoje długi (wystarczy, że stwierdzi, że ją o to poprosiłeś, i w braku przeciwnego dowodu bardzo trudno ci będzie temu zaprzeczyć, bo przepływy pieniężne będą świadczyły na jej korzyść).
Ty spłacasz swój kredyt w banku, a ona spłaca pożyczkę, którą jej za pomocą tego kredytu udzieliłeś. Spłatę tej pożyczki możesz zabezpieczyć wekslem, albo weksel może być po prostu spłatą tej pożyczki, a harmonogram spłaty może być do ustalenia - może być tożsamy z harmonogramem spłaty do banku, ale może też się różnić. I najważniejsze - to ona tobie ma spłacać, a nie płacić do banku za ciebie, bo ten drugi sposób może skutkować negatywnymi konsekwencjami, o których pisałem.
Trzeba po prostu uporządkować te wszystkie relacje, pozawierać odpowiednie porozumienia, bo na razie masz chyba w tym trochę bałaganu.
No mi chodziło o spłatę kredytu poprzez wpłacanie kwot równych ratom na moje konto, nie chodzi mi o to żeby ona bezposrednio spłacala do banku.
To jeszcze jedno pytanie, czy jeśli wiem że w razie gdyby przestała spłacać komornik nie miałby z czego jej potracac (oficjalne zarobki dużo mniejsze od rzeczywistych plus na chwilę obecną brak jakichkolwiek namacalnych dóbr materialnych) żądać od niej porèczyciela?
To jeszcze jedno pytanie, czy jeśli wiem że w razie gdyby przestała spłacać komornik nie miałby z czego jej potracac (oficjalne zarobki dużo mniejsze od rzeczywistych plus na chwilę obecną brak jakichkolwiek namacalnych dóbr materialnych) żądać od niej porèczyciela?
Możesz żądać, co nie znaczy, że uzyskasz (ja na jej miejscu nic bym ci nie dawał, bo po co, na pewno nie namawiałbym żadnego przyjaciela lub kogoś z rodziny, aby cokolwiek *byłemu* partnerowi poręczał :). O takich sprawach trzeba było niestety myśleć jak miałeś jej dać pieniądze, a nie jak już dałeś :)
Wiem, ale człowiek młody, zakochany to i głupi. W tamtej chwili nie myślałem o konsekwencjach ewentualnego rozstania, które nomen omen też nastąpiło tylko z jej winy. No nic to, dzięki wielkie za pomoc i trzeba zabierać się za pisanie póki ma jeszcze chęć cokolwiek podpisać