Wezwanie do wykupu weksla - wskazanie błędnej kwoty
Wezwanie do wykupu weksla - wskazanie błędnej kwoty
Mam problem co zrobić - sytuacja wygląda tak:
Wysłałem do swojego dłużnika wezwanie do wykupu weksla in blanco. Weksel był wystawiony na zabezpieczenie płatności pożyczki (miał zabezpieczać kwotę główną oraz odsetki). W wezwaniu do wykupu weksla niestety pomyliłem kwotę odsetek przez co, cała kwota wykupu weksla jest nieprawidłowa. Nie wiem jak teraz naprawić swój błąd i czy w ogóle można go naprawić. Proszę o pomoc.
Wysłałem do swojego dłużnika wezwanie do wykupu weksla in blanco. Weksel był wystawiony na zabezpieczenie płatności pożyczki (miał zabezpieczać kwotę główną oraz odsetki). W wezwaniu do wykupu weksla niestety pomyliłem kwotę odsetek przez co, cała kwota wykupu weksla jest nieprawidłowa. Nie wiem jak teraz naprawić swój błąd i czy w ogóle można go naprawić. Proszę o pomoc.
Re: Wezwanie do wykupu weksla - wskazanie błędnej kwoty
Czy weksel został uzupełniony na taką błędną sumę, czy tylko sporządziłeś wezwanie do wykupu jeszcze przed wypełnieniem weksla?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Weksel nie został jeszcze wypełniony, ale dłużnik odebrał już wezwanie.
Wzywana kwota jest za duża, czy za mała?
Za duża (około 20 zł różnicy).
Nie robiłbym z tego problemu - zatem wypełniamy weksel na prawidłową sumę i idziemy przedstawić do zapłaty.
czyli najprościej mówiąc jeszcze raz wezwać do wykupu weksla ze wskazaniem prawidłowej kwoty?
Najprościej to już nie wzywać, tylko po prostu przedstawić weksel do zapłaty w terminie i miejscu płatności. Ale wezwać też można - wówczas wzywamy ponownie, a potem przedstawiamy.
Dzięki wielkie za pomoc myślałem, że już straciłem weksel.
Bez przesady. Nawet jakbyś wypełnił na złą sumę, to zawsze mógłbyś żądać mniej. Problem byłby, gdybyś wypełnił na sumę znacznie mniejszą niż potrzebna (bo skreślenie i zapisanie poprawnej sumy to już by było ryzyko ogólnie pisząc - "krzywego" patrzenia przez sąd na taki weksel, choć w teorii taka poprawka jest możliwa), albo gdybyś przy wypełnianiu popełnił jakiś błąd skutkujący formalną nieważnością weksla.
hmm w tym wezwaniu napisałem tak: "informuję o wypełnieniu weksla in blanco wystawionego przez X na rzecz Y celem zabezpieczenia roszczeń z tytułu umowy pożyczki z dnia X na kwotę X (słownie:) i wzywam do jego wykupu. Termin płatności weksla – 18.05.2019 r."
Nie wiem czy dobrze opisałem wszystko. Może ta treść wezwania sporo zmienia. Przecież wskazałem, że wypełniłem weksel.
Nie wiem czy dobrze opisałem wszystko. Może ta treść wezwania sporo zmienia. Przecież wskazałem, że wypełniłem weksel.
Naprawdę nie ma się czym przejmować - można to tłumaczyć pomyłką w wezwaniu, można zgodnie z prawdą twierdzić, że najpierw wezwałeś, a potem wypełniłeś, przede wszystkim liczy się, czy dłużnik wiedział o wezwaniu co do zasady, oraz czy doszło do przedstawienia weksla do zapłaty (bo to właściwie z przedstawienia weksla do zapłaty dłużnik dowiaduje się naprawdę ile ma zapłacić. Ma zapłacić tyle, ile jest na wekslu, a nie tyle, ile jest na wezwaniu,podobnie jak to, że źródłem istnienia zobowiązania nie jest wezwanie, tylko weksel).