Zaginiony weksel?
Zaginiony weksel?
Dzień dobry, wraz z mężem w 2015 r. wzięliśmy kredyt z dofinansowaniem mdm w banku WBK (obecnie Santander), przy podpisywaniu umowy, podpisaliśmy rownież weksel in blanco bez protestu dla banku BGK dla zabezpieczenia dofinansowania z mdm. Kredyt spłaciliśmy w całości w 2022 r. przy rozliczeniu z bankiem nie dostaliśmy weksla bo podobno miał być przechowywany przez 8 lat i 60 dni. Termin ten bank Santander zmieniał jeszcze kilkukrotnie ostatecznie podając datę odbioru weksla na wrzesień tamtego roku i po próbie odebrania znowu wyznaczył nowy termin na 21.08.2025 r., podając jednocześnie, że weksel znajduje się w banku BGK i tam mamy złożyć dyspozycję dot. weksla. Tak też uczyniliśmy i otrzymaliśmy odpowiedź z BGK, że weksla nigdy nie otrzymali i odesłali nas z powrotem do Santander. Santander nie odpowiada na złożoną przez nas reklamację, w dotychczasowej korespondencji podtrzymywali, że weksel jest w BGK, nie możemy od nich uzyskać żadnej sensownej odpowiedzi ponadto, że po 21.08 weksel będzie ewentualnie do odbioru ale gdzie się znajduje obecnie i gdzie do odbioru - odpowiedzi brak. Bardzo się niepokoję, że weksel zagubiono, nie wiem w którym banku mam dochodzić swoich praw, na deklaracji wekslowej jest zapis, że to bank BGK zwróci weksel, listem poleconym na adres korespondencyjny. Prawdę mówiąc mieliśmy ogromne opory przed podpisaniem tego dokumentu te 10 lat temu, zagrożono nam, że nie tylko nie otrzymamy dofinansowania ale również bank Santander cofnie nam przyznany już kredyt, jednocześnie zapewniono nas, że weksel jest wystawiony do Banku Gospodarstwa Krajowego więc będzie najpilniej strzeżonym dokumentem finansowym. Co mamy zrobić w sytuacji gdy Bank nie chce wskazać miejsca przechowywania weksla, BGK kieruje nas po odbiór do Santander a Santander do BGK? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Re: Zaginiony weksel?
Prawo wekslowe nie określa zasad działania w takich sytuacjach. W normalnej sytuacji wekslowej, jeśli wierzyciel zgubiłby weksel, nie mógłby żądać zapłaty. Do pilnowania weksla i jego zwrotu wystawcy nie trzeba było budować sankcji innej niż utrata prawa przez wierzyciela.
W przypadku weksla in blanco sytuacja wygląda trochę inaczej. Ale możliwości działania jest niewiele.
Podstawowe pytanie jest takie - czy masz zapisaną treść tego weksla? Czy rzeczywiście był wystawiony na rzecz BGK? Czy BGK jest wskazany na wekslu jako remitent?
W przypadku weksla in blanco sytuacja wygląda trochę inaczej. Ale możliwości działania jest niewiele.
Podstawowe pytanie jest takie - czy masz zapisaną treść tego weksla? Czy rzeczywiście był wystawiony na rzecz BGK? Czy BGK jest wskazany na wekslu jako remitent?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Nie pamiętam treści weksla, mam w domu deklarację wekslową i tam jest napisane, że weksel jest wystawiony dla BGK, ma zabezpieczyć należność z mdm i po okresie określonym przepisami dot. mdm ma być zwrócony przez BGK listem poleconym na adres korespondencyjny. Czy bank może na moją prośbę zrobić kserokopię tego weksla, byłoby to też dla mnie swego rodzaju potwierdzeniem, że go posiadają i do którego banku w rezultacie składać pisma dot. tego weksla? Dziękuję za odpowiedź.
Cóż, rozwiązanie zagadnień prawnych w dużej mierze zależy od dobrze zadanych pytań.Monika83 pisze: 30 mar 2025, 16:11 Czy bank może na moją prośbę zrobić kserokopię tego weksla, byłoby to też dla mnie swego rodzaju potwierdzeniem, że go posiadają i do którego banku w rezultacie składać pisma dot. tego weksla? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiadając na to pytanie: może. Tylko co z tego? :)
Na chwilę obecną nie mam pewności kto i czy w ogóle posiada ten weksel bo nie rozumiem skąd te przepychanki między bankami więc ksero weksla potwierdziłoby, że bank go posiada i w określonych przepisami terminie go zwróci? Nie wiem jakie jeszcze pytanie mam zadać albo w jaki sposób? Boję się, że weksel został zagubiony i za x lat wpadnie w niepowołane ręce i będę miała z tego tytułu nieprzyjemności. W jaki sposób mam sprawdzić czy bank go posiada i do którego banku ww opisanej sprawie mam się zwrócić?
Rozumiem, ale skoro ani jeden, ani drugi bank nie potwierdza, że weksel posiada, to tym bardziej nie sporządzi jego kserokopii.Monika83 pisze: 30 mar 2025, 19:56 Na chwilę obecną nie mam pewności kto i czy w ogóle posiada ten weksel bo nie rozumiem skąd te przepychanki między bankami więc ksero weksla potwierdziłoby, że bank go posiada
Na chwilę obecną sprawa utknęła na etapie, że jeden bank zwala na drugiego. Sytuacja raczej patowa, nie ma jakiejś oczywistej drogi prawnej, która by zmuszała wierzyciela do zwrotu albo chociaż okazania weksla przed zakończeniem okresu zabezpieczenia. Może by trzeba było też napisać w tej sprawie do KNF, ale to już temat do osoby, która tę korespondencję w waszym imieniu prowadzi. Co do zasady na bardziej zdecydowane ruchy będzie się można zdecydować w sierpniu, kiedy rzeczywiście nadejdzie termin, kiedy bank (banki) powinny weksel zwrócić.