Witam,
Jak w temacie, mam 90 dni na podanie wskazanie sądowi aktualnego adresu zamieszkania pozwanego, którego oczywiście nie mam.
jakie mam możliwości? czy jakiś urząd może udostępnić te dane?
Uchylenie nakazu zapłaty "adresat wyprowadził się"
Re: Uchylenie nakazu zapłaty "adresat wyprowadził się"
Wysłać zapytanie do urzędu w Warszawie na ul. Pawińskiego (odpowiednia komórka MSWiA) z prośbą o wskazanie adresu zameldowania danej osoby. Szczegóły i formularz - w necie.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
"Dysponując ostatnim adresem osoby poszukiwanej, wniosek o udostępnienie danych tej osoby należy skierować do właściwego organu gminy. Gmina jest podstawowym źródłem informacji o osobie, uprawnionym do potwierdzania miejsca zameldowania, dysponuje także wiedzą o nowym adresie osoby wymeldowanej."
To na stronie msw.
Czy wysyłając zapytanie do MSW moga odpisać że nie udzielą informacji i mam kierowac zapytanie do gminy? Pytam po kątem tego czy ma Pan jakieś doświadczenie związane z praktykami MSW.
To na stronie msw.
Czy wysyłając zapytanie do MSW moga odpisać że nie udzielą informacji i mam kierowac zapytanie do gminy? Pytam po kątem tego czy ma Pan jakieś doświadczenie związane z praktykami MSW.
Raz korzystałem i nie było problemu. Zawsze możesz napisać, że nie znasz ostatniego adresu zamieszkania. Mogą wyszukać po peselu. Ale ja podałem ostatni adres i było ok.
Jeszcze podrożę temat.
Jak wiemy przesyłka kierowana do stron przez Sąd która wraca z adnotacją"adresat nie znany" albo "zmarł" "wyprowadził się"
jest uważana za niedoręczoną.
ale,
Czy jeżeli przedstawię przed sądem deklarację wekslową w której jest zapis że powód będzie kierował na dany adres wezwanie z weksla i pozew i to wystawca jest zobowiązany powiadomić remitenta o zmianę adresu...to dla sądu będzie miało znaczenia i może nie tamować postępowania?
Jak wiemy przesyłka kierowana do stron przez Sąd która wraca z adnotacją"adresat nie znany" albo "zmarł" "wyprowadził się"
jest uważana za niedoręczoną.
ale,
Czy jeżeli przedstawię przed sądem deklarację wekslową w której jest zapis że powód będzie kierował na dany adres wezwanie z weksla i pozew i to wystawca jest zobowiązany powiadomić remitenta o zmianę adresu...to dla sądu będzie miało znaczenia i może nie tamować postępowania?
Nie ma znaczenia. Masz obowiązek wskazać aktualny adres zamieszkania.