Weksel został wystawiony przez jednego wystawcę Jana Kowalskiego w treści przyrzeczenia zapłaty wyraźnie jest napisane:
"zapłacę za ten weksel" . W prawym dolnym rogu jest podpis wystawcy a pod nim drugi obok którego jest dopisek "poręczam" napisany odręcznie przez Andrzeja Nowaka .
W prawym dolnym rogu wygląda to tak:
Jan Kowalski
poręczam:Andrzej Nowak
Czy taki weksel jest ważny i czy faktycznie mamy do czynienia z wystawcą i poręczycielem czy też dwoma wystawcami?
ważność weksal
Re: ważność weksal
Mamy wystawcę i poręczyciela.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
No nie wiem. Ktoś złośliwy mógłby twierdzić, że Jan Kowalski poręcza za Andrzeja Nowaka, który jednak nie podpisał weksla jako wystawca. Odrobina złej woli, trochę kreatywności i rożne rzeczy można wyczytać ;)
Szczerze powiedziawszy, nawet zakładając "złą wolę" trudno uznać, że jest pole do jakiejś odmiennej interpretacji. Zwróć uwagę, że dopisek "poręczam" jest zamieszczony ręką Nowaka, obok jego podpisu.
Nawet gdyby "poręczam - Andrzej Nowak" było wydrukowane i napis ten czekałby dopiero na swój podpis, to nie widzę możliwości, aby interpretować to jako poręczenie Kowalskiego (a nie jako wystawienie Kowalskiego i nieudzielone za niego poręczenie Nowaka).
Umieszczanie podpisów (w tym wystawców i ich poręczycieli) obok siebie jest zgodne z praktyką wekslową, nie ma jakiejś zasady, że wystawca się podpisuje w rogu, a poręczyciel w jakiejś innej części weksla.
Też się lubię czepiać szczegółów, ale są pewne granice :)
Nawet gdyby "poręczam - Andrzej Nowak" było wydrukowane i napis ten czekałby dopiero na swój podpis, to nie widzę możliwości, aby interpretować to jako poręczenie Kowalskiego (a nie jako wystawienie Kowalskiego i nieudzielone za niego poręczenie Nowaka).
Umieszczanie podpisów (w tym wystawców i ich poręczycieli) obok siebie jest zgodne z praktyką wekslową, nie ma jakiejś zasady, że wystawca się podpisuje w rogu, a poręczyciel w jakiejś innej części weksla.
Też się lubię czepiać szczegółów, ale są pewne granice :)
Dłużnika, który chce odwlec prawomocne zakończenie sprawy przekroczy każdą granice. A moje doświadczenie zawodowe wskazuje, że kreatywność dłużników nie zna granic :) Oczywiście w pełni się zgadzam, że mamy wystawcę i poręczyciela. Moje uwagi były jedynie przykładem "czystej złośliwości" dłużnika, z której wszelkimi przejawami mam często do czynienia ;)
I tutaj właśnie powinna objawić się wartość weksla - bo w normalnej sytuacji (nakaz w nakazowym) takie odwlekanie dla odwlekania ma dość mierną wartość dla pozwanego.