Witam serdecznie,
Pierwszy pozew i już sporo problemów :)
Czy jeśli wystawcą weksla jest osoba fiz. prowadząca działalność gospodarczą MUSI ona postawić pieczęć, zaznaczając tym samym, że działa "za firmę" ?;
Czy jeśli na wekslu jest sam podpis bez pieczęci, mogę kierować powództwo do wydziału gospodarczego Sądu czy wydziału cywilnego ?;
Weksel był wekslem kaucyjnym i zabezpieczał umowę faktycznie zawarta pomiędzy podmiotami prowadzącymi działalności ( w pozwie nie załączam deklaracji i umowy, bo przecież po co ?).
Pytam ponieważ zastanawiam się czy wydanie nakazu przez wydział gospodarczy Sądu (w związku z faktem, że weksel ma swoja podstawę w umowie pomiędzy podm. prow. dział. gospod.) będzie miało znaczenie dla ewentualnej egzekucji, zgodnie z art. 41 par. 2 KRiO. Jeśli bowiem wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa będę mógł szukać zaspokojenia z przedmiotów przedsiębiorstwa, Jeśli wyda mi Wydział Cywilny, czy też ?
Pytanie można więc sprowadzić do jednego.. jak to zrobić ?;)))
Pozew z weksla i brak pieczęci wystawcy
Re: Pozew z weksla i brak pieczęci wystawcy
Nie musi.Nowiciusz pisze:Czy jeśli wystawcą weksla jest osoba fiz. prowadząca działalność gospodarczą MUSI ona postawić pieczęć, zaznaczając tym samym, że działa "za firmę" ?;
To zależy, czy roszczenie powstało w związku z prowadzeniem przez strony działalności gospodarczej. Od razu zaznaczę, że brak pieczątki nie oznacza, że weksel nie ma związku z działalnością (oraz: obecność pieczątki nie oznacza, że weksel związek ma :)Czy jeśli na wekslu jest sam podpis bez pieczęci, mogę kierować powództwo do wydziału gospodarczego Sądu czy wydziału cywilnego ?;
To jeszcze za mało (podmioty prowadzą działalność). Sama transakcja musi być związana z taką działalnością.Weksel był wekslem kaucyjnym i zabezpieczał umowę faktycznie zawarta pomiędzy podmiotami prowadzącymi działalności ( w pozwie nie załączam deklaracji i umowy, bo przecież po co ?).
Też, jeśli zostaną spełnione warunki tego artykułu.Pytam ponieważ zastanawiam się czy wydanie nakazu przez wydział gospodarczy Sądu (w związku z faktem, że weksel ma swoja podstawę w umowie pomiędzy podm. prow. dział. gospod.) będzie miało znaczenie dla ewentualnej egzekucji, zgodnie z art. 41 par. 2 KRiO. Jeśli bowiem wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa będę mógł szukać zaspokojenia z przedmiotów przedsiębiorstwa, Jeśli wyda mi Wydział Cywilny, czy też ?
Zatem: jak to zrobić? Pozwać do tego sądu, który jest właściwy. Jeśli transakcja była przeprowadzona w związku z prowadzoną działalnością przez obie strony oraz (to ważne!) obie strony nadal są przedsiębiorcami, to właściwy jest sąd gospodarczy.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Przypuszczałem podobnie, choć troszkę zmylił mnie Twój wzór Weksla, który masz dostępny w PDFie (z którego często korzystam, tak na wszelki wypadek) ponieważ piszesz w miejscu "podpis", ażeby właśnie postawić pieczęć w miejscu podpisu wskazując, że działało się za firmę.Tak czy siak niezawodnyś :)
Niemniej jednak racja, później jak będzie chciał mi dłużnik udowadniać, iż nie miało to miejsca w związku z prowadzoną działalnością to już na nim spoczywać będzie ciężar,że było odwrotnie.
Jeśli idzie o podpis i pieczęć to ostatnio zastanawiałem się przyznam szczerze skąd w niektórych sądach wymóg stawiania pieczęci, czy to pod pismem procesowym, pozwem itd. . Skąd też wymóg, z którym spotykam się dość często stawiania obok podpisu, pieczęci pod pełnomocnictwem udzielonym pełnomocnikowi, gdy np. mocodawca działał w imieniu spółki. Wystarczy przecież - w mojej opinii- że podpis zgodny jest z wzorem wynikającym z KRS-u. Skąd więc wymóg pieczęci ? Nie znam takiego sformułowanego w jakimkolwiek przepisie procesowym.
Co zaś w sytuacji gdy prezes zarządu podpisze mi pełnomocnictwo ogólne np. " w sprawach cywilnych" bez pieczęci a stroną powodową będzie spółka? Czy takie pełnomocnictwo będzie niekompletne ? A może te pieczątki to jakaś pozostałość po PRL ?;))
Niemniej jednak racja, później jak będzie chciał mi dłużnik udowadniać, iż nie miało to miejsca w związku z prowadzoną działalnością to już na nim spoczywać będzie ciężar,że było odwrotnie.
Jeśli idzie o podpis i pieczęć to ostatnio zastanawiałem się przyznam szczerze skąd w niektórych sądach wymóg stawiania pieczęci, czy to pod pismem procesowym, pozwem itd. . Skąd też wymóg, z którym spotykam się dość często stawiania obok podpisu, pieczęci pod pełnomocnictwem udzielonym pełnomocnikowi, gdy np. mocodawca działał w imieniu spółki. Wystarczy przecież - w mojej opinii- że podpis zgodny jest z wzorem wynikającym z KRS-u. Skąd więc wymóg pieczęci ? Nie znam takiego sformułowanego w jakimkolwiek przepisie procesowym.
Co zaś w sytuacji gdy prezes zarządu podpisze mi pełnomocnictwo ogólne np. " w sprawach cywilnych" bez pieczęci a stroną powodową będzie spółka? Czy takie pełnomocnictwo będzie niekompletne ? A może te pieczątki to jakaś pozostałość po PRL ?;))
Też nie wiem skąd, zwłaszcza że nie ma obowiązku posiadania pieczątki. Jak taki sąd trafi na takiego powoda (pozwanego), który będzie konsekwentny, to szybko naprostuje swoje procedury :)Nowiciusz pisze:Jeśli idzie o podpis i pieczęć to ostatnio zastanawiałem się przyznam szczerze skąd w niektórych sądach wymóg stawiania pieczęci, czy to pod pismem procesowym, pozwem itd.
Za dużo słów :) Opisz to na jakimś prostym przykładzie, bo nie wiem kto, co i od kogo czego wymaga :)Skąd też wymóg, z którym spotykam się dość często stawiania obok podpisu, pieczęci pod pełnomocnictwem udzielonym pełnomocnikowi, gdy np. mocodawca działał w imieniu spółki. Wystarczy przecież - w mojej opinii- że podpis zgodny jest z wzorem wynikającym z KRS-u. Skąd więc wymóg pieczęci ? Nie znam takiego sformułowanego w jakimkolwiek przepisie procesowym.
A kto takiego pełnomocnictwa udziela? Prezes, czy spółka? To powinno wynikać z treści pełnomocnictwa.Co zaś w sytuacji gdy prezes zarządu podpisze mi pełnomocnictwo ogólne np. " w sprawach cywilnych" bez pieczęci a stroną powodową będzie spółka? Czy takie pełnomocnictwo będzie niekompletne ? A może te pieczątki to jakaś pozostałość po PRL ?;))
Ale to off topic na tym forum, nie ma co ciągnąć tego :)
Piszę tak:Nowiciusz pisze:troszkę zmylił mnie Twój wzór Weksla, który masz dostępny w PDFie (z którego często korzystam, tak na wszelki wypadek) ponieważ piszesz w miejscu "podpis", ażeby właśnie postawić pieczęć w miejscu podpisu wskazując, że działało się za firmę.Tak czy siak niezawodnyś :)
Zatem zwracam uwagę, że zamiast pieczątki może być napis z nazwą firmy. Poza tym - zastrzeżenie o pieczątce/napisie nie dotyczy osób fizycznych, u których wystarcza podpis nawet bez pieczątki.W przypadku podpisu „za firmę”, postaw pieczątkę firmową lub wyraźnie napisz nazwę firmy wraz z oznaczeniem jej
formy prawnej
Aj bo mnie poniosło :)
Chodziło mi o pełnomocnictwo procesowe udzielone przez prezesa w imieniu spółki. Dlaczego Sąd wymaga pieczęci ..
No dobra nie ciągniemy.
Jeszcze raz dzięki.
Chodziło mi o pełnomocnictwo procesowe udzielone przez prezesa w imieniu spółki. Dlaczego Sąd wymaga pieczęci ..
No dobra nie ciągniemy.
Jeszcze raz dzięki.
Generalnie pomijając jakieś zupełnie incydentalne i wynikające z przepisów sytuacje, można prowadzić działalność gospodarczą (osoba fizyczna), czy nawet spółkę z o.o. i pieczątki nie posiadać. Powinno się zatem dać tak napisać pismo/pełnomocnictwo, aby było prawidłowe bez użycia pieczątki.