problem z miejscem płatności
problem z miejscem płatności
Chciałam zapytać się jak ustalić miejsce płatności skoro na wekslu miejsce płatności zostało określone jako:
"Płatny w miejscowości K., w Oddziale Spółki X w miejscowości K."
a Oddział Spółki X w miejscowości K. już nie istnieje?
"Płatny w miejscowości K., w Oddziale Spółki X w miejscowości K."
a Oddział Spółki X w miejscowości K. już nie istnieje?
Re: problem z miejscem płatności
Skoro spółka wystawiając weksel obiecała, że będzie płacić w K., to nawet po wyprowadzce powinna w terminie płatności weksla wysłać tam kogoś do osób przychodzących po zapłatę;)
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Witam, czytałem na blogu i wiem jak jest Pana opinia co do miejsca płatności i nr konta niemniej jednak weksel który mam do wypełnienia jest jaki jest dlatego proszę o radę. Weksel ma formę "Miejscowość....., Data ........, Kwota (liczbowo)........, Dnia ............. zapłacę bez protestu za ten sola weksel na zlecenie ........................ w miejscowości ........................
kwota (słownie) ...................... płatny (bank, nr rachunku) bankowego ...................................."
Czy jeżeli w trzecim polu od końca (w miejscowości ................... )wpiszę miejscowość zamieszkania wystawcy weksla, a w pierwszym od końca (płatny (bank, nr rachunku bankowego) ) wpiszę bank i nr konta wierzyciela to nie będzie to błąd. Boję się że zostanie to uznane że na wekslu wskazano dwa miejsca płatności.
kwota (słownie) ...................... płatny (bank, nr rachunku) bankowego ...................................."
Czy jeżeli w trzecim polu od końca (w miejscowości ................... )wpiszę miejscowość zamieszkania wystawcy weksla, a w pierwszym od końca (płatny (bank, nr rachunku bankowego) ) wpiszę bank i nr konta wierzyciela to nie będzie to błąd. Boję się że zostanie to uznane że na wekslu wskazano dwa miejsca płatności.
Twoje obawy nie są bezpodstawne. Jeśli masz te pola jeszcze nie wypełnione, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ogóle pozostawić je puste (nie wpisywać ani miejscowości, ani numeru konta). W przypadku braku na wekslu miejsca płatności, za nią jest brane miejsce wystawienia weksla.
Miejsce zamieszkania wystawcy i remitenta to ta sama miejscowość więc może wpiszę nazwę miejscowości w trzecim polu od końca a pozostawię niewypełnione ostatnie pole z nr rachunku i bankiem?
Możesz zrobić jak chcesz, byle zgodnie z ustaleniami z wystawcą dotyczącymi wypełnienia weksla :)
Deklaracja nic nie wspomina o miejscu płatności w sensie adresu jedynie wskazuje "Zapłata weksla nastąpi na rachunek bankowy prowadzony przez PKO SA. Warszawa ul. XXXX, nr rachunku XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX"
Więc może najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie pustego pola "w miejscowości" a wpisanie banku i nr rachunku w ostanim polu.
Więc może najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie pustego pola "w miejscowości" a wpisanie banku i nr rachunku w ostanim polu.
Źle sporządziliście umowę wekslową - bez sensu jest umawiać się, że zapłata nastąpi NA jakiś rachunek bankowy (remitenta), skoro z istoty weksla wynika, że wcale nie jest powiedziane, że to remitent będzie zapłaty dochodził.
Z tego względu - tak jak pisałem - pozostawiłbym miejsce płatności weksla puste, wówczas miejscem płatności będzie miejsce wystawienia weksla.
Z tego względu - tak jak pisałem - pozostawiłbym miejsce płatności weksla puste, wówczas miejscem płatności będzie miejsce wystawienia weksla.
Dziękuję za poprzednią odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie w sprawie miejsca płatności:
Z treści weksla własnego in blanco wynika tylko, że będzie "płatny w miejscowości A".
W międzyczasie została zmieniona treść deklaracji wekslowej do powyższego weksla, w której zapisano, że weksel będzie "płatny w miejscowości B". W związku ze zmianą deklaracji nie został jednak wystawiony nowy weksel.
Czy można zatem uznać, że weksel płatny jest w miejscowości B (zgodnie ze zmienioną deklaracją wekslową) pomimo, że z jego treści wynika, że jest płatny w miejscowości A?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie w sprawie miejsca płatności:
Z treści weksla własnego in blanco wynika tylko, że będzie "płatny w miejscowości A".
W międzyczasie została zmieniona treść deklaracji wekslowej do powyższego weksla, w której zapisano, że weksel będzie "płatny w miejscowości B". W związku ze zmianą deklaracji nie został jednak wystawiony nowy weksel.
Czy można zatem uznać, że weksel płatny jest w miejscowości B (zgodnie ze zmienioną deklaracją wekslową) pomimo, że z jego treści wynika, że jest płatny w miejscowości A?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
W stosunkach między wystawcą a remitentem mógłbym uznać, że zmiana miejscowości jest skuteczna co do faktycznych czynności. Bo co to znaczy, że weksel jest gdzieś płatny? Oznacza to, że posiadacz tam przychodzi, a wystawca płaci.
Skoro remitent umówił się z wystawcą "słuchaj, Zenek, co prawda ja miałem przyjść z tym wekslem do Warszawy, ale umówmy się, że przyjdę do Krakowa", no to skoro się tak umówili to tak zrobią.
A jak Zenek nie zapłaci bo nie będzie chciał, to nie zapłaci ani w Krakowie, ani w Warszawie.
Skoro remitent umówił się z wystawcą "słuchaj, Zenek, co prawda ja miałem przyjść z tym wekslem do Warszawy, ale umówmy się, że przyjdę do Krakowa", no to skoro się tak umówili to tak zrobią.
A jak Zenek nie zapłaci bo nie będzie chciał, to nie zapłaci ani w Krakowie, ani w Warszawie.
Dziękuję za ekspresową odpowiedź :)