Podpisałem weksel.Nie dostałem pożyczki.
Podpisałem weksel.Nie dostałem pożyczki.
Mam problem. Pewna osoba zaproponowała mi udzielenie pożyczki. Rozmawiałem z nią tylko mailowo. Osoba, z która korespondowałem namówiła mnie na podpisanie weksla i wysłanie go na wskazany adres. Nie było żadnej umowy tylko wysłałem sam weksel. Po kilku dniach kontakt się urwał. Czy taki weksel jest ważny? Co powinienem w tej sytuacji zrobić?
Re: Podpisałem weksel.Nie dostałem pożyczki.
Jeśli weksel posiada poprawną treść (tego nie wiem), i został prawidłowo wręczony (widzę, że został), to oczywiście jest ważny.
Poprosić o zwrot weksla, a jak nie pomoże, zgłosić sprawę na prokuraturę, bo być może mamy do czynienia tutaj z oszustwem.
Poprosić o zwrot weksla, a jak nie pomoże, zgłosić sprawę na prokuraturę, bo być może mamy do czynienia tutaj z oszustwem.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy konieczne jest to żebym prosił o zwrot weksla czy mogę od razu zgłosić sprawę do prokuratury?
Nie jest to jakiś wymóg formalny, niemniej jednak warto wpierw sprawdzić, czy nie doszło po prostu do jakiejś pomyłki, albo z innych obiektywnych powodów nie doszło do wypłaty sumy pożyczki. Jeśli jednak masz względną pewność, że celem transakcji nie było udzielenie ci pożyczki, tylko wyłudzenie podpisanego weksla - to dodatkowe wzywanie nie jest bezwzględnie konieczne.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych