Witam, dostalam od rodzicow mieszkanie(tbs). Chcieli sie zabezpieczyc i podpisalam z mama weksel własny. W umowie ustnej powiedziane zostalo, ze jezeli je sprzedam bede musiala im zaplacic dosc duza sume. Teraz mieszkanie jest gotowe juz do oddania. Ja mieszkam z narzeczonym u niego i nie chcemy sie przeprowadzac, a nie stac mnie na utrzymanie tego mieszkania. Chce z niego zrezygnowac, a tym samym oddac rodzicom cala kwote, ktora zostanie mi przelana przez "firme". Jednak stosunki nasze sie pogorszyly i boje sie, zeby weksel nie zostal użyty przeciwko mnie.
1. Czy jest on wg wazny w swietle prawa mimo braku daty splaty?
2. Czy moge podpisac z nimi umowe cywilno-prawna(ja rezygnuje z tbsa,a im oddaje pieniadze), ktora mnie przed nim uchroni?
3. Czy jezeli zawarlam ja tylko z mama to czy ojciec moze wystapic do sadu o splate weksla?
Weksel bez podanego dnia splaty
Weksel bez podanego dnia splaty
- Załączniki
-
- received_1741745129202312.jpeg (33.04 KiB) Przejrzano 5277 razy
Re: Weksel bez podanego dnia splaty
Tak. Weksel bez podanego terminu zapłaty jest uznawany za weksel płatny za okazaniem.
Tak. Jeśli taka jest wola stron, możecie swobodnie modyfikować swoje relacje.2. Czy moge podpisac z nimi umowe cywilno-prawna(ja rezygnuje z tbsa,a im oddaje pieniadze), ktora mnie przed nim uchroni?
Ojciec może wystąpić o spłatę weksla tylko wówczas, jeśli mama dokona na jego rzecz indosu (sprzedaży/przekazania) weksla. W przeciwnym przypadku roszczenia może dochodzić tylko wskazana w wekslu mama (Zakładam że to właśnie nazwisko i imię mamy jest podane po słowach "na rzecz...").3. Czy jezeli zawarlam ja tylko z mama to czy ojciec moze wystapic do sadu o splate weksla?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
kancelaria (małpa) kpwig.pl