mam weksel zabezpieczający umowę. umowa byla zawarta pomiedzy moją firmą, a firmą dłużnika. chce złozyć weksel do sądu, jednak nie chcialabym skladac pozwu do sądu gospodarczego, bo nie chce mi sie wysylac wezwania do zaplaty, bo wiem, ze to nieskuteczne w przypadku moich dluznikow, a w sprawach cywilnych podobno nie trzeba.
czy moge indosować (?) weksel na mojego chlopaka, w celu zlozenia go do sądy cywilnego. jesli tak, to prosze o informacje w jaki sposób to zrobic i czy wystarczy taki sam pozew jak do weksla nieindosowanego?
tresc weksla:
weksel
WEKSEL
…………………… na ……………...
Data i miejsce wystawienia Suma wekslowa cyframi
Dnia …………………………………………. zapłacę bez protestu za ten
weksel własny na zlecenie (moje nazwisko i imie) sumę:
…………………………………………………………………………………………….
(Suma wekslowa słownie)
Płatny w xxx.
…………………………………..
podpis
pozew, z ktorego zawsze otrzymywalam nakaz:
jestem w posiadaniu weksla na kwote xxx. termin platnosci uplynal dnia xxx. weksel zostal przedstawiony do zaplaty jednak pozwany go nie wykupil.
Proszę tez o informacje co się stanie jak złożę weksel do sądu bez wysłania wezwania do zapłaty.
I jeszcze prosze mi powiedzieć, czy jesli wyślę wezwanie w sobote i wyznacze termin na poniedziałek i tego dnia zloze pozew do sądu? (oczywiste jest, że w tym terminie nie dojdzie przesylka).
i jeszcze prosze mi powiedziec, czy dostane nakaz zaplaty, jesli nie przestawie weksla do zaplaty dluznikowi?
prosze jeszcze o wyjasnienie, czy to czy dostaje nakaz zaplaty, to jest indywidualna kwestia sedziego, czy na serio istnieja scisle regulacje prawne?
Nie chodzi mi o oszukanie dluznikow w jakikolwiek sposob, bo dluznicy sa informowani droga elektroniczna i telefonicznie o zadluzeniu. niestety terminy platnosci minely juz dawno, a ja za bardzo nie mam czasu zajmowac sie tymi sprawami, gdyz z powodu wielu dluznikow, musialam przestac zajmowac sie firma i pojsc do pracy etatowej.
indosowanie weksla
Re: indosowanie weksla
Ano nie trzeba.ladyprism pisze:a w sprawach cywilnych podobno nie trzeba.
Można indosować "na chłopaka" :)czy moge indosować (?) weksel na mojego chlopaka, w celu zlozenia go do sądy cywilnego. jesli tak, to prosze o informacje w jaki sposób to zrobic i czy wystarczy taki sam pozew jak do weksla nieindosowanego?
Właściwie takie samo uzasadnienie może być w przypadku indosatariusza.pozew, z ktorego zawsze otrzymywalam nakaz:
jestem w posiadaniu weksla na kwote xxx. termin platnosci uplynal dnia xxx. weksel zostal przedstawiony do zaplaty jednak pozwany go nie wykupil.
Nic (w postępowaniu niegospodarczym)Proszę tez o informacje co się stanie jak złożę weksel do sądu bez wysłania wezwania do zapłaty.
zostaniesz wezwana do uzupełnienia braku poprzez dołączenie wezwania (w postępowaniu gospodarczym).
Czytałem kilka razy powyższe, ale nie widzę tutaj pytania :)I jeszcze prosze mi powiedzieć, czy jesli wyślę wezwanie w sobote i wyznacze termin na poniedziałek i tego dnia zloze pozew do sądu? (oczywiste jest, że w tym terminie nie dojdzie przesylka).
Tak.i jeszcze prosze mi powiedziec, czy dostane nakaz zaplaty, jesli nie przestawie weksla do zaplaty dluznikowi?
Sędzia może nie wydać nakazu bez podawania przyczyn.prosze jeszcze o wyjasnienie, czy to czy dostaje nakaz zaplaty, to jest indywidualna kwestia sedziego, czy na serio istnieja scisle regulacje prawne?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
kancelaria (małpa) kpwig.pl