Dzień dobry,
Strasznie interesujący portal i niezwykle zajmująca lektura forum. Szkoda że nie trafiłem tu wcześniej. :)
Gratuluję!
Mimo że poczytałem przez kilka ostatnich dni na ten temat, to jednak wypełnienie posiadanego przeze mnie weksla in blanco będę miał przyjemność zrobić dopiero pierwszy raz w życiu. Wobec tego wolę popytać i się upewnić.
Jestem remitentem i dysponuję wekslem in blanco, którego warunki wypełnienia zostały spełnione, zgodnie z podpisanym porozumieniem "deklaracja wekslowa". Zgodnie z deklaracją, dzień wystawienia weksla przypada dnia 27.01.2014, a 14 dni później przypada termin płatności.
Moje pytanie: czy poprawnie wypełniam weksel (na razie w Paincie - na obrazku)?
Kolejne pytanie: mam zamiar wysłać list polecony, ZPO w zaproszeniem do przedstawienia weksla do zapłaty w dniu 10.02.2014 w moim mieszkaniu (zgodnie z deklaracją wekslową, to jest miejsce płatności), o określonej godzinie. Czy taka procedura jest poprawna?
pozdrawiam
Poprawność wypełnienia weksla in blanco
Poprawność wypełnienia weksla in blanco
- Załączniki
-
- przykład wypełnienia
- weksel-wypełniony.jpg (74.57 KiB) Przejrzano 7599 razy
Re: Poprawność wypełnienia weksla in blanco
Może jest to "zgodne z deklaracją", ale niezgodne ze stanem faktycznym. Dniem wystawienia weksla jest dzień, kiedy weksel został podpisany i wręczony (czyli zapewne jest to taki sam dzień, jak dzień podpisania deklaracji wekslowej).Zgodnie z deklaracją, dzień wystawienia weksla przypada dnia 27.01.2014
Może być, aczkolwiek zrezygnowałbym aż z określania godziny - dajmy wystawcy cały dzień na zapłatę - jeśli rzeczywiście będzie chciał to zrobić, to jakoś się dogadacie odnośnie pory.Kolejne pytanie: mam zamiar wysłać list polecony, ZPO w zaproszeniem do przedstawienia weksla do zapłaty w dniu 10.02.2014 w moim mieszkaniu (zgodnie z deklaracją wekslową, to jest miejsce płatności), o określonej godzinie. Czy taka procedura jest poprawna?
Pomijając tę nieszczęsną datę wystawienia, to wypełnienie jest w porządku.Moje pytanie: czy poprawnie wypełniam weksel (na razie w Paincie - na obrazku)?
Użycie sformułowania "zapłacę za ten weksel in blanco" jest trochę niefortunne - wystawca na pewno nie ma obowiązku płacić za "weksel in blanco", ponieważ weksel in blanco żadnego roszczenia w sobie nie zawiera. Nic z tym jednak już nie zrobimy, weksel z taką dziwną klauzulą został podpisany.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Dziekuję za szybką odpowiedź i poświęcenie mi czasu.
Jednak nie dyskwalifikuje to weksla pod kątem ważności? Jak rozumiem, może być podnoszone jako zarzut?Może jest to "zgodne z deklaracją", ale niezgodne ze stanem faktycznym. Dniem wystawienia weksla jest dzień, kiedy weksel został podpisany i wręczony (czyli zapewne jest to taki sam dzień, jak dzień podpisania deklaracji wekslowej).Zgodnie z deklaracją, dzień wystawienia weksla przypada dnia 27.01.2014
Jeśli nie jest tak, że w dniu wskazanym jako data wystawienia wystawca nie mógłby wystawić weksla (bo na przykład był ubezwłasnowolniony, niepoczytalny itp.), to podnoszenie takiego zarzutu nie jest celowe (nie przyniesie żadnych skutków).
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
Dziękuję za odpowiedź.