[POMOC] Prawidłowa interpretacja deklaracji wekslowej
[POMOC] Prawidłowa interpretacja deklaracji wekslowej
Witam Panie Lechu oraz Was drodzy Forumowicze,
Zwracam się z zapytaniem odnośnie prawidłowej interpretacji deklaracji wekslowej w kwestii zapłaty sumy wekslowej. W mojej ocenie jest ona dość niejednoznaczna dlatego zależy mi na zdaniu osób znających się na tej materii.
1) Przechodząc do meritum, przedsiębiorca X z siedzibą w Poznaniu wystawił weksel in blanco oraz sporządził deklaracje wekslową, w której użył następującego sformułowania:
"Wypełniony weksel jego posiadacz będzie uprawniony przedstawić do zapłaty, a w przypadku niezapłacenia sumy wekslowej w terminie 14 dni od daty doręczenia listem poleconym wezwania na adres wystawcy, wystąpić o wydanie nakazu zapłaty bez protestu"
Czy powyżej przytoczony fragment świadczy o tym, iż weksel jest płatny za okazaniem (żadna data nie pojawia się w deklaracji)?
2) Zakładając, że weksel rzeczywiście będzie płatny za okazaniem czy użycie następującej formuły będzie prawidłowe? (w nawiasach przedstawiam elementy uzupełnione przeze mnie)
[Warszawa], dnia [11 września 2015 r.] Na [10.000,00 zł]
X zapłaci bez protestu za ten sola weksel na rzecz, ale nie na zlecenie Y sumę [Dziesięciu tysięcy złotych 00/100)
Płatny w [Warszawie]
Pytanie dodatkowe: Czy suma wekslowa, która ma odpowiadać (zgodnie z deklaracją) wartości wierzytelności wraz z odsetkami ustawowymi za zwłokę od dnia wymagalności wierzytelności do dnia przedstawienia weksla do zapłaty powinna być liczona dokładnie na dzień wypełnienia weksla?
Jeżeli dobrze rozumiem przepisy w takim wypadku kserokopię wypełnionego weksla wraz z odpowiednim pismem zawiadamiającym o jego wypełnieniu i wezwaniu z wyznaczeniem 14 dniowego terminu do zapłaty przesyłam na adres wystawcy, a po upływie 14 dni bez wypełnienia zobowiązania występuje na drogę postępowania sądowego (w postępowaniu nakazowym)?
Za wszelkie odpowiedzi na powyższe pytania serdecznie z góry dziękuje.
Pozdrawiam,
Paweł
Zwracam się z zapytaniem odnośnie prawidłowej interpretacji deklaracji wekslowej w kwestii zapłaty sumy wekslowej. W mojej ocenie jest ona dość niejednoznaczna dlatego zależy mi na zdaniu osób znających się na tej materii.
1) Przechodząc do meritum, przedsiębiorca X z siedzibą w Poznaniu wystawił weksel in blanco oraz sporządził deklaracje wekslową, w której użył następującego sformułowania:
"Wypełniony weksel jego posiadacz będzie uprawniony przedstawić do zapłaty, a w przypadku niezapłacenia sumy wekslowej w terminie 14 dni od daty doręczenia listem poleconym wezwania na adres wystawcy, wystąpić o wydanie nakazu zapłaty bez protestu"
Czy powyżej przytoczony fragment świadczy o tym, iż weksel jest płatny za okazaniem (żadna data nie pojawia się w deklaracji)?
2) Zakładając, że weksel rzeczywiście będzie płatny za okazaniem czy użycie następującej formuły będzie prawidłowe? (w nawiasach przedstawiam elementy uzupełnione przeze mnie)
[Warszawa], dnia [11 września 2015 r.] Na [10.000,00 zł]
X zapłaci bez protestu za ten sola weksel na rzecz, ale nie na zlecenie Y sumę [Dziesięciu tysięcy złotych 00/100)
Płatny w [Warszawie]
Pytanie dodatkowe: Czy suma wekslowa, która ma odpowiadać (zgodnie z deklaracją) wartości wierzytelności wraz z odsetkami ustawowymi za zwłokę od dnia wymagalności wierzytelności do dnia przedstawienia weksla do zapłaty powinna być liczona dokładnie na dzień wypełnienia weksla?
Jeżeli dobrze rozumiem przepisy w takim wypadku kserokopię wypełnionego weksla wraz z odpowiednim pismem zawiadamiającym o jego wypełnieniu i wezwaniu z wyznaczeniem 14 dniowego terminu do zapłaty przesyłam na adres wystawcy, a po upływie 14 dni bez wypełnienia zobowiązania występuje na drogę postępowania sądowego (w postępowaniu nakazowym)?
Za wszelkie odpowiedzi na powyższe pytania serdecznie z góry dziękuje.
Pozdrawiam,
Paweł
Re: [POMOC] Prawidłowa interpretacja deklaracji wekslowej
Terminów płatności weksla musimy szukać w samym wekslu, a nie w deklaracji wekslowej. Zatem szukamy.PKKK pisze:Czy powyżej przytoczony fragment świadczy o tym, iż weksel jest płatny za okazaniem (żadna data nie pojawia się w deklaracji)?
Postaraj się zamienić "zapłaci" na "zapłacę" lub "zapłacimy".[Warszawa], dnia [11 września 2015 r.] Na [10.000,00 zł]
Płatny w [Warszawie]
Czyli:
"Ja, X, zapłacę bez protestu za ten sola weksel na rzecz Y, ale nie na jego zlecenie..."
lub po prostu:
"Za okazaniem zapłacę bez protestu za ten sola weksel na rzecz Y, ale nie na jego zlecenie..."
Na dzień przedstawienia weksla do zapłaty.Pytanie dodatkowe: Czy suma wekslowa, która ma odpowiadać (zgodnie z deklaracją) wartości wierzytelności wraz z odsetkami ustawowymi za zwłokę od dnia wymagalności wierzytelności do dnia przedstawienia weksla do zapłaty powinna być liczona dokładnie na dzień wypełnienia weksla?
Jeśli już mówimy o przepisach, to przedstawienie weksla do zapłaty powinno nastąpić w ten sposób: http://www.remitent.pl/tylko-dla-poczat ... zaplaty/38Jeżeli dobrze rozumiem przepisy w takim wypadku kserokopię wypełnionego weksla wraz z odpowiednim pismem zawiadamiającym o jego wypełnieniu i wezwaniu z wyznaczeniem 14 dniowego terminu do zapłaty przesyłam na adres wystawcy, a po upływie 14 dni bez wypełnienia zobowiązania występuje na drogę postępowania sądowego (w postępowaniu nakazowym)?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Dziękuję serdecznie za odpowiedź!
Problem polega na tym, iż wystawca (którym rzecz jasna nie jestem) w wystawionym wekslu in blanco zamieścił już zwroty, które nie znajdują się powyżej w nawiasach. W samym wekslu nie pojawia się nic ponad to co poza nawiasami.
Co do miejsca płatności - załączony artykuł oczywiście przeczytałem. Miejsce płatności ani miejsce wystawienia weksla nie zostało w nim oznaczone (datowany z kolei na 02/01/2015). Jedynie przy pieczęci dłużnika (na wekslu oraz w deklaracji) pojawia się jego siedziba (Poznań).
W takim wypadku rozumiem, iż miejsce płatności nie może być inne niż właśnie stolica Wielkopolski (w oparciu o art. 102)? Jak tą sytuację najprościej rozwiązać aby zbędnie nie podróżować pomiędzy miastami? Natrafiłem na orzeczenie SN, które stanowi "Przedstawienie weksla do zapłaty, przewidziane art. 38 ustawy z dnia 28 kwietnia 1936 r. - Prawo wekslowe (Dz.U. Nr 37, poz. 282), następuje także w sytuacji, gdy posiadacz weksla umożliwi trasatowi (wystawcy weksla własnego) zapoznanie się z oryginałem weksla w miejscu jego płatności." (sygn. akt III CKN/00).
Czy w oparciu o powyższe możliwe jednak jest przesłanie kserokopii wypełnionego weksla wraz z zawiadomieniem o jego wypełnieniu i wezwaniu do zapłaty (w terminie 14 dni jak wskazano w deklaracji) oraz wskazać w tym terminie możliwość przedstawienia weksla w oryginale w Poznaniu w konkretnym dniu (najlepiej logistycznie byłoby na wyraźne życzenie wystawcy)?
Dziękuje bardzo za cierpliwość oraz wszelkie wskazówki,
Pozdrawiam,
Paweł
Problem polega na tym, iż wystawca (którym rzecz jasna nie jestem) w wystawionym wekslu in blanco zamieścił już zwroty, które nie znajdują się powyżej w nawiasach. W samym wekslu nie pojawia się nic ponad to co poza nawiasami.
Co do miejsca płatności - załączony artykuł oczywiście przeczytałem. Miejsce płatności ani miejsce wystawienia weksla nie zostało w nim oznaczone (datowany z kolei na 02/01/2015). Jedynie przy pieczęci dłużnika (na wekslu oraz w deklaracji) pojawia się jego siedziba (Poznań).
W takim wypadku rozumiem, iż miejsce płatności nie może być inne niż właśnie stolica Wielkopolski (w oparciu o art. 102)? Jak tą sytuację najprościej rozwiązać aby zbędnie nie podróżować pomiędzy miastami? Natrafiłem na orzeczenie SN, które stanowi "Przedstawienie weksla do zapłaty, przewidziane art. 38 ustawy z dnia 28 kwietnia 1936 r. - Prawo wekslowe (Dz.U. Nr 37, poz. 282), następuje także w sytuacji, gdy posiadacz weksla umożliwi trasatowi (wystawcy weksla własnego) zapoznanie się z oryginałem weksla w miejscu jego płatności." (sygn. akt III CKN/00).
Czy w oparciu o powyższe możliwe jednak jest przesłanie kserokopii wypełnionego weksla wraz z zawiadomieniem o jego wypełnieniu i wezwaniu do zapłaty (w terminie 14 dni jak wskazano w deklaracji) oraz wskazać w tym terminie możliwość przedstawienia weksla w oryginale w Poznaniu w konkretnym dniu (najlepiej logistycznie byłoby na wyraźne życzenie wystawcy)?
Dziękuje bardzo za cierpliwość oraz wszelkie wskazówki,
Pozdrawiam,
Paweł
Oczywiście, że nie, ponieważ - jak słusznie zauważyłeś - miejscem płatności weksla jest Warszawa.apoznanie się z oryginałem weksla w miejscu jego płatności." (sygn. akt III CKN/00).
Czy w oparciu o powyższe możliwe jednak jest przesłanie kserokopii wypełnionego weksla wraz z zawiadomieniem o jego wypełnieniu i wezwaniu do zapłaty (w terminie 14 dni jak wskazano w deklaracji) oraz wskazać w tym terminie możliwość przedstawienia weksla w oryginale w Poznaniu
Natomiast najprościej zgłosić się do dłużnika po zapłatę w dowolny sposób - jeśli będzie chciał zapłacić, to na pewno porozumiecie się w przedmiocie miejsca płatności, jeśli nie będzie chciał zapłacić, to i tak pozostanie droga sądowa.
Pogmatwane to wszystko wydaje się być dla osoby nie mającej styczności z materią na co dzień ;-) dziękuje serdecznie raz jeszcze za cierpliwość i wszystkie odpowiedzi.
Reasumując, wypełnienie tegoż weksla in blanco w sposób wskazany w pierwszej wiadomości (zgodnie z przedstawionymi przeze mnie okolicznościami faktycznymi) będzie ważne, natomiast sposób zgłoszenia się po dług dowolny?
Pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli ;-)
Paweł
Reasumując, wypełnienie tegoż weksla in blanco w sposób wskazany w pierwszej wiadomości (zgodnie z przedstawionymi przeze mnie okolicznościami faktycznymi) będzie ważne, natomiast sposób zgłoszenia się po dług dowolny?
Pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli ;-)
Paweł
Nie mogę potwierdzić, że sposób zgłoszenia się może być dowolny. Zgodnie z treścią weksla po zapłatę należy udać się do Warszawy. Natomiast nie jest zabroniony inny sposób przekazania środków, za zgodą obu stron.
Przepraszam, ze zarzucam wiadomościami, jednak kilka kwestii nie daje mi spokoju. Skoro siedzibą wystawcy jest Poznań, jak również miejscowością, która jest wskazana w deklaracji jest Poznań - w takim razie w lewym górnym rogu również należy wpisać miejscowość właściwą dla Wystawcy, a nie dla remitenta (wypełniającego)? Na dole weksla zarazem jest zapisek "Deklaracja nr Z do weksla nr X z dnia 1 marca 2015 r."
W takim wypadku prawidłowe wypełnienie weksla w tym wypadku powinno wyglądać inaczej tj. (w kwadratowych nawiasach potencjalne uzupełnienie w pustych rubrykach)
[Poznań], dnia [1 marca 2015 r.] Na [10.000,00 zł]
Płatny w [Warszawie]
Czy dobrze to wszystko rozumiem?
W takim wypadku prawidłowe wypełnienie weksla w tym wypadku powinno wyglądać inaczej tj. (w kwadratowych nawiasach potencjalne uzupełnienie w pustych rubrykach)
[Poznań], dnia [1 marca 2015 r.] Na [10.000,00 zł]
Płatny w [Warszawie]
Czy dobrze to wszystko rozumiem?
W lewym górnym rogu wpisuje się miejscowość, w której weksel był podpisany (a nie siedzibę wystawcy). Być może - skoro siedzibą wystawcy jest Poznań - oznacza to, że weksel był tam podpisany, ale przecież nie jest to oczywiste. Ja sam nie wiem, gdzie weksel był podpisany, więc i nie mogę stwierdzić definitywnie, jaka miejscowość powinna tam być wpisana :)
Deklaracja wekslowa (a domyślam się, że również weksel) została podpisana w Poznaniu w dniu 1 marca 2015 r., więc by na to wychodziło.
Dziękuje serdecznie za wyrozumiałość i wszystkie udzielone informacje!
Pozdrawiam,
Paweł
Dziękuje serdecznie za wyrozumiałość i wszystkie udzielone informacje!
Pozdrawiam,
Paweł