Dzień dobry, dziękuję za wspaniałą stronę o wekslach. Bardzo mi się podoba, ale nasuwa mi się pytanie. Jeśli mógłbym prosić Pana o wyjaśnienie mi tejkwestii, byłbym wdzięczny.
Na blogu rozważał Pan, co zrobić gdy remitent skłamie, że weksel był zupełny, podczas gdy był w chwili wystawiewnia niezupełny. Mnie ciekawi sytuacja przeciwna: gdy to wystawca skłamie, że weksel był niezupełny, a wobec tego zechce zniszczyć abstrakcyjny charakter takiego wekslu. Jak się przed tym ustrzec?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Grzesiek
Pytanie
Re: Kilka pytań
Ja na przykład proponuję, aby treść weksla wypisywał odręcznie sam wystawca - http://www.remitent.pl/weksel-napisany- ... u-nie/1781
I już nie chodzi o całość weksla, ale przede wszystkim o: suma weksla, termin płatności, data wystawienia.
Nadto można dostosować weksel do konkretnej sytuacji - na przykład jeśli weksel jest zapłatą za towar, niech wystawca napisze "wartość w towarach otrzymałem".
A weksel nie będzie abstrakcyjny pomiędzy wystawcą i remitentem, bo wręczenie weksla zawsze zachodzi z jakiegoś konkretnego powodu - nawet jeśli tym powodem nie jest zabezpieczenie jakiejś innej umowy, tylko wykreowanie zobowiązania wekslowego samego z siebie, to jednak jakiś powód wręczenia weksla jest.
I już nie chodzi o całość weksla, ale przede wszystkim o: suma weksla, termin płatności, data wystawienia.
Nadto można dostosować weksel do konkretnej sytuacji - na przykład jeśli weksel jest zapłatą za towar, niech wystawca napisze "wartość w towarach otrzymałem".
A weksel nie będzie abstrakcyjny pomiędzy wystawcą i remitentem, bo wręczenie weksla zawsze zachodzi z jakiegoś konkretnego powodu - nawet jeśli tym powodem nie jest zabezpieczenie jakiejś innej umowy, tylko wykreowanie zobowiązania wekslowego samego z siebie, to jednak jakiś powód wręczenia weksla jest.
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Re: Pytanie
Dziękuję za odpowiedź.
Co do tej abstrakcyjności, to się chyba nie douczyłem, bo zawsze odczytywałem abstrakcyjność zobowiązania wekslowego tak, że zobowiązanie wekslowe pomiędzy remitentem a trasantem jest abstrakcyjne jeśli weksel jest zupełny. No bo niezależnie od istnienia tej pierwotnej przyczyny - myślałem sobie - weksel samoistnie rodzi zobowiązanie.
Zagmatwałem się, ech.
Jeszcze raz dziękuję.
Grzesiek
Co do tej abstrakcyjności, to się chyba nie douczyłem, bo zawsze odczytywałem abstrakcyjność zobowiązania wekslowego tak, że zobowiązanie wekslowe pomiędzy remitentem a trasantem jest abstrakcyjne jeśli weksel jest zupełny. No bo niezależnie od istnienia tej pierwotnej przyczyny - myślałem sobie - weksel samoistnie rodzi zobowiązanie.
Zagmatwałem się, ech.
Jeszcze raz dziękuję.
Grzesiek