weksel oraz pozew w postępowaniu nakazowym
weksel oraz pozew w postępowaniu nakazowym
Prowadząc prowadząc działalność podpisałam weksel ja i moi rodzice który opiewał na kwotę 110 000 tys zł firma zmniejszyła kwotę na tysięcy dostalismy pozew o zpłacie w postępowaniu nakazowym jednak odwołaliśmy się w terminie i wpłaciliśmy podajże 1/4tek kwoty , aby się odwołać od zarzutów i postępowania nakazowego sprawę wytyczno na 20 listopada a dziś dostaliśmy pismo od komornika że musimy wszystko uregulować w terminie 7 dni łącznie z kosztami . Co jest dziwne ponieważ Sąd przychylił się do naszego odwołania.Czy komornikma prawo żądać uregulowania jeśli sprawa jest w toku czy można sie od tego odwołać
Re: weksel oraz pozew w postępowaniu nakazowym
Edyto, myślę, że tutaj znajdziesz odpowiedź dlaczego tak jest, że sprawa jeszcze prawomocnie się nie zakończyła, a komornik już prowadzi egzekucję - http://www.remitent.pl/natychmiastowa-w ... aplaty/499
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Lech pisze:Edyto, myślę, że tutaj znajdziesz odpowiedź dlaczego tak jest, że sprawa jeszcze prawomocnie się nie zakończyła, a komornik już prowadzi egzekucję - http://www.remitent.pl/natychmiastowa-w ... aplaty/499
z tym że złożyliśmy wniosek o wstrzymanie nakazu zapłaty . Czy istnieje możliwość odwołania się od zajęcia komorniczego ? Czy niema znaczenie tutaj wniosek o wstrzymanie nakazu zapłaty ?
Sąd w postanowieniu powinien wstrzymać, bądź nie wstrzymać wykonanie nakazu zapłaty, proszę sprawdzić w aktach jaka była decyzja sądu. Na takie postanowienie przysługuje zażalenie. I to jest ewentualna droga do uzyskania postanowienia o wstrzymaniu nakazu zapłaty.
Odwoływać się od zajęcia komorniczego nie ma podstaw, jest ono bowiem zapewne prowadzone prawidłowo na podstawie nadanej klauzuli wykonalności.
Odwoływać się od zajęcia komorniczego nie ma podstaw, jest ono bowiem zapewne prowadzone prawidłowo na podstawie nadanej klauzuli wykonalności.
Witam dzwoniłam do Sąd udzielono mi informacji iż wniosek o wstrzymanie nakazu zapłaty nie został jeszcze rozpatrzony to jakim prawem komornik chce zająć mój majątek czy zażalenie do sądu wstrzyma zajęcie komornicze ?
Klauzula jest nadawana w 2 tygodnie po odebraniu przez Ciebie nakazu zapłaty. Wniosek o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty nie wstrzymuje nadania klauzuli. Trzeba ponaglać sąd o wydanie postanowienia.