Weksel do niezapłaconych faktur
Weksel do niezapłaconych faktur
Witam,
Chciałabym wystawić weksel do niezapłaconych faktur na koniec 2013. Ale szczerze mówiąc nigdzie nie znalazłam takiego wzoru. Wydaje mi się, że powinny być wyszczególnione te faktury w deklaracji wekslowej ale nie jestem pewna. I chciałabym wystawić weksel na te konkretne faktury i nie wiem jak wpisać płatność. Można do kiedy wpisać, czy konkretną datę??
Chciałabym wystawić weksel do niezapłaconych faktur na koniec 2013. Ale szczerze mówiąc nigdzie nie znalazłam takiego wzoru. Wydaje mi się, że powinny być wyszczególnione te faktury w deklaracji wekslowej ale nie jestem pewna. I chciałabym wystawić weksel na te konkretne faktury i nie wiem jak wpisać płatność. Można do kiedy wpisać, czy konkretną datę??
Re: Weksel do niezapłaconych faktur
Weksel ma być zapłatą za faktury, czy zabezpieczeniem zapłaty za faktury?
Pomoc prawna w sprawach wekslowych
kancelaria (małpa) kpwig.pl
Mam byc zabezpieczeniem zapłaty faktur.
Dłużnik może zatem wystawić weksel nie na zlecenie, kaucyjny, płatny za okazaniem, na sumę wystawionych faktur i odsetek, a w deklaracji wekslowej należy opisać, że na zabezpieczenie przyszłej zapłaty faktur [takich a takich] został wystawiony weksel kaucyjny, który remitent może użyć na sumę niezapłaconych należności jeśli do dnia [jakiegoś] kupujący nie zapłaci należności z faktur.
Proponuję jednak, aby weksel nie był zabezpieczeniem zapłaty faktur, tylko był zapłatą za faktury - różnica jest taka, że nie jest to weksel kaucyjny, a wręczając go remitentowi remitent wystawia pokwitowanie zapłaty za faktury (wekslem). Jest to korzystne z podatkowego punktu widzenia (brak kłopotu z późniejszym korygowaniem VAT i dochodowego) oraz z bilansowego punktu widzenia (w bilansie nie "wiszą" przeterminowane o XX dni zobowiązania/należności).
Proponuję jednak, aby weksel nie był zabezpieczeniem zapłaty faktur, tylko był zapłatą za faktury - różnica jest taka, że nie jest to weksel kaucyjny, a wręczając go remitentowi remitent wystawia pokwitowanie zapłaty za faktury (wekslem). Jest to korzystne z podatkowego punktu widzenia (brak kłopotu z późniejszym korygowaniem VAT i dochodowego) oraz z bilansowego punktu widzenia (w bilansie nie "wiszą" przeterminowane o XX dni zobowiązania/należności).
A jak ma wyglądać, jezeli jest zapłatą za faktury ?? Chodzi o to, żeby na dzień bilansowy taki weksel wystawić aby nie robić korekty kosztów do podatku dochodowego. A oczywiście my zapłacimy to w styczniu, lutym i chodzi mi o wystawienie weksla na ten moment do faktur które sa np na dzień 31 grudzień przeterminowe powyżej 90 dnia.
Zatem wygląda to tak samo jak zapłata gotówką - liczy się ile jest do zapłaty, wystawia weksel na odpowiednią sumę, dłużnik wręcza weksel wierzycielowi, wierzyciel kwituje odbiór zapłaty za faktury i wszyscy są zadowoleni do następnego roku :)
A jaka ma być data płatności może być do....???? czy musi być np 31 marzec 2014???
Nie może być "do", musi być podany konkretny dzień. Albo "za okazaniem".
Ja zapewne spłacę to w lutym, ale może być zapisane np 31 marca 2014????
Oczywiście, że może być, to są już wasze dowolne ustalenia. Nie ma zakazu wykupywania weksli przed terminem płatności.
-
Panie Lechu, tak się zastanawiam jeśli jako przedsiębiorca kupuję od osoby fizycznej weksel za 2000 zł o nominale 5000 zł to jakie podatki musże zapłacić i od jakiej kwoty? od różnicy czyli od 3000 zł? Czy tylko płacę dochodowy? A jeśli tak to czy płaci się ten podatek w momencie upływu terminu płatności weksla? CO jeśli osoba mi np. nie zapłaci za ten weksel i będzie wydany nakaz zapłaty + komornik czy podatek musze zapłacić w momencie spłaty weksla przez komornika? Może Pan mi pomóc w tej kwestii?
Trzeba by się spytać jakiegoś doradcy podatkowego, jak obecnie najlepiej rozliczać zakupy wierzytelności.
Do poczytania: http://www.remitent.pl/podatkowe-konsek ... lowej/1861
Do poczytania: http://www.remitent.pl/podatkowe-konsek ... lowej/1861
-
Dziękuję za link.